top of page
Αναζήτηση
  • podiatros1

Πελματογράφημα

Έγινε ενημέρωση: 2 Φεβ 2022




Τι είναι το πελματογράφημα;

Το πελματογράφημα είναι μια άγνωστη σε πολλούς εξέταση, η οποία μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων από διαφορετικές αιτίες. Το πελματογράφημα αποτελεί μια πολύ σύγχρονη και εξειδικευμένη κλινική εξέταση η οποία χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό εργαλείο από τον ποδίατρο. Mέσω αυτού, συλλέγονται σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο βάδισης του ασθενή, την ανατομική μορφολογία του πέλματος (πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, πρηνισμό, υπτιασμό κ.α.), καθώς και τις δυνάμεις που ασκούνται στα πέλματα κατά την διάρκεια της βάδισης και ορθοστασίας του. Πρόκειται για μια συσκευή με χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν έως και 100 δισδιάστατες και τρισδιάστατες απεικονίσεις το δευτερόλεπτο. Όλες αυτές οι αναλύσεις επεξεργάζονται από τον ειδικά εκπαιδευμένο Ποδίατρο ούτως ώστε να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση και διάγνωση ανατομικών και παθολογικών καταστάσεων και παράλληλα να καθοδηγήσουν τους μετέπειτα χειρισμούς και θεραπεία των ασθενών, όπως για παράδειγμα τη χρήση ορθωτικών πελμάτων. Η μέτρηση αυτή είναι καλό να γίνεται από όλα τα παιδιά και ενήλικές αφού είναι απλή, ανώδυνη και πραγματοποιείται χωρίς ακτινοβολία ή άλλα επιβλαβή στοιχεία.


Ποιά τα οφέλη και σε ποιές παθήσεις;

Μερικές από τις πιο σύνηθες ενδείξεις που χρήζουν αξιολόγηση με πελματογράφο είναι ανατομικές και εμβιομηχανικές ανωμαλίες για παράδειγμα Πλατυποδία, Κοιλοποδία, Ραιβοποδία, Βλαισοποδία, Ραιβοιπποποδία και ασυμμετρίες καμάρας που σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται φθορά στην εξωτερική ή στην εσωτερική πλευρά στις σόλες των παπουτσιών. Επιπλέον, συγκεκριμένες παθήσεις όπως Πελματιαία Απονευρωσίτιδα, Πτώση Μεταταρσίων, Κότσι με Βλαισό δάκτυλο, Νεύρωμα Morton’s, Άκανθα Πτέρνας, Ανισοσκέλειες, Αρθρίτιδες, , Αθλητισμός και Συστηματική Άσκηση, Τενοντίτιδες, Δυσμορφίες, Χρόνιες και Οξείες Οσφυαλγίες, Ισχιαλγίες, Ραχιαλγίες, Nευραλγίες, Μετεγχειρητικές και Μετατραυματικές Φλεγμονές, Μυϊκή Ατροφία και Αδυναμία, Χονδροπάθεια Επιγονατίδας, Διαστρέμματα, Μεταταρσαλγία, Σύνδρομα κόπωσης. Τέλος σε ειδικές κατηγορίες ατόμων όπως Επαγγελματίες υποχρεωμένοι σε ορθοστασία, Εγκυμονούσες, Διαβητικά πόδια, Ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται σε μικρά παιδιά και σε αθλητές: -Στα παιδιά, αφού μπορεί να υπάρξουν διαταραχές της βάδισης οπόταν είναι πολύ σημαντικό να δημιουργηθεί μια σωστή ανατομική βάση στήριξης τη στιγμή που το πόδι ακόμα αναπτύσσεται και κατ' επέκταση να υποστηριχτεί η όποια μηχανική - μυοσκελετική βλάβη. -Στους αθλητές, μιας και οι επιβαρύνσεις και τα φόρτια που ασκούνται στα πόδια και συνεπώς σε όλο το σώμα μέσα από καθημερινές προπονήσεις και αγώνες είναι τεράστια και πολλές φορές επιβλαβή.


Ποιά είναι η Θεραπεια;

Η διόρθωση, στήριξη, πρόληψη και θεραπεία των προβλημάτων, όπου ενδείκνυται, γίνεται με την κατασκευή ειδικών ορθωτικών πελμάτων. Κάθε πόδι είναι μοναδικό και έχεις τις δικές του ανάγκες, έτσι και οι ορθοπεδικοί πάτοι ποικίλουν και η επιλογή τους γίνεται ανάλογα με τα στοιχεία του πελματογραφήματος και την κλινική εξέταση. Το ζεύγος των εξατομικευμένων ανατομικών πατών κατασκευάζεται κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ασθενή, το οποίο όταν τοποθετείται σε κάποιο υπόδημα το μετατρέπεται σε ορθοπεδικό. Έτσι επιτυγχάνεται η σωστή λειτουργία του ποδιού αποφεύγοντας λανθασμένους πρηνισμούς και υπτιασμούς, καθώς επίσης επιτυγχάνεται και η απορρόφηση κραδασμών κατά την διάρκεια βάδισης ή τρεξίματος. Συνεπώς, τα ορθωτικά πέλματα βοηθάνε το κάθε πέλμα συνολικά και με ακρίβεια για τη σωστή λειτουργία του και έμμεσα προστατεύουν το μυοσκελετικό σύστημα από διάφορες παθήσεις. Η χρήση των βοηθημάτων αυτών έχει αποδειχθεί εξάλλου και μέσα από πολύχρονες και αξιόπιστες κλινικές έρευνες παγκοσμίως. Σημειώνεται ότι είναι πολύ σημαντικό το πελματογράφημα και η κλινική εξέταση του ενδιαφερόμενου να γίνεται από εξειδικευμένο ποδίατρο στα ορθοπεδικά προβλήματα.


ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ – ΠΟΔΙΑΤΡΟΣ MSc Trauma & Orthopaedics: Lower Limb

15 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page